Matematiikan historiassa tänään 12. marraskuuta

Marraskuun 12. päivänä 1936 (joidenkin lähteiden mukaan 12.11.1937) julkaistiin Alan Turingin työ “On computable numbers”. Työssä hän esitteli Turingin koneen. Tämä abstrakti kone on ollut perusajatuksena myöhemmin tulleille “komputereille”. Alan Turingin ansiokkaasta mutta vaikeasta urasta enemmän seuraavassa linkissä.

This image has an empty alt attribute; its file name is perelman.jpg

Marraskuun 12. päivänä 2002 venäläinen matemaatikko Grigori Perelman postitti ensimmäisen osan viesteistään arXiv:iin. Niissä hän todistaan oikeaksi Poincaren conjektuurin. Joulukuussa 2006 Science toteaa Perelmanin todistuksen “Vuoden Läpimurroksi”. Tämä oli ensimmäinen tämäntyppinen lausuma matematiikan alalla.

Poincaren conjektuuri (otaksuma) oli yksi David Hilbertin julkistamasta 23 ongelmasta, jotka hän esitteli matemaatikkojen kansainvälisessä kongressissa Pariisissa vuonna 1900.

Niin ikään tuo otaksuma oli mukana sillä listalla, jossa Clay-instituutti lupasi ratkaisijalle miljoona dollaria. Perelman ei lunastanut miljoonaansa eikä myöskään aiemmin myönnettyä Fieldsin mitalia rahapalkintoineen, jota pidetään matematiikan Nobel-palkintona.

Lisää tästä mystisestä ja erittäin lahjakkaasta matemaatikosta seuraavasta linkistä.

Kuvat: Wikipedia

This entry was posted in Henkilöitä, Historiaa, Palkinnot, Perelman. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s