Matematiikan historiassa tänään 20. marraskuuta

Vuonna 1764 kuoli marraskuun 20. päivänä Moskovassa saksalainen (joidenkin lähteiden mukaan venäläinen) matemaatikko Christian Goldbach. Hänen konjektuureistaan kirjoitin jo aikaisemmin blogissani.

Goldbach syntyi 18. marraskuuta 1690 papin poikana silloisen Preussin herttuakunnan pääkaupungissa Königsbergissä. Päätettyään opintonsa Royal Albertus Universityssä hän lähti pitkälle opintomatkalle (14 vuotta!) ympäri Eurooppaa vieraillen muissa Saksan valtioissa, Englannissa, Hollannissa, Italiasssa ja Ranskassa ja tapasi monia kuuluisia matemaatikkoja, mm. Gottfried Leibnizin, Leonhard Eulerin ja Nicholas I Bernoullin.

Vuonna 1725 hän alkoi työskennellä vasta äsken avattussa Pietarin tieteellisessä Akatemiassa (St Petersburg Academy of Sciences) matematiikan ja historian professorina. Vuonna 1728 Pietari II:n tullessa Venäjän tsaariksi Goldbachista tuli hänen avustajansa. Vuonna 1742 hän siirtyi Venäjän Ulkoministeriöön.

Goldbac hallitsi useita kieliä. Hän kirjoitti päiväkirjaa saksaksi ja latinaksi, hänen kirjeensä olivat kirjoitettuja saksaksi, latinaksi, ranskaksi ja italiaksi ja virallisiin dokumentteihin käytti venäjää, saksaa ja latinaa.

Kuva: Profesorbigotini.blogspot.com

Vuonna 1924 marraskuun 20. päivänä syntyi Varsovassa Benoit Mandelbrot. Hyvin suuresti hänen ansiostaan kasvoi nykyinen kiinostus fraktaaligeometriaan. Hän näytti kuinka fraktaaleja esiintyy eri paikoissa matematiikassa ja muualla luonnossa.

Mandelbrot syntyi Puolassa mutta eli nuotuutensa Ranskassa kun perhe joutui pakanemaan Hitlerin vainoja. Hän opiskeli sodan jälkeen Ranskassa ja Kaliforniassa ja väitteli 1952. Hän kehitti Gaston Julian matematiikkaa ja sen myötä loi fraktaaligeometrian. Mandelbrotin joukkona tunnettu fraktaali on nimetty hänen mukaansa. Hän löysi fraktaalin yrittäessään määritellä Britannian rantaviivan pituutta. Mandelbotin tutkimukset olivat kaaosteorian kannalta erittäin merkittäviä.

Mandelbrot kuoli 14. lokakuuta 2010 Cambridgessä, Yhdysvalloissa.

Kuva: Wikipedia

This entry was posted in Goldbach, Henkilöitä, Historiaa. Bookmark the permalink.

1 Response to Matematiikan historiassa tänään 20. marraskuuta

  1. Pingback: Matematiikan historiassa 18. maaliskuuta | Matematiikkaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s