Matematiikan historiassa tänään 20. joulukuuta

Vuonna 1843 joulukuun 20. päivänä syntyi Mantes-la Joliessa ranskalainen matemaatikko ja matematiikan historioitsija Paul Tannery. Hänen suurimmat ansionsa ovat kreikkalaisen matematiikassa ja matematiikan filosofiassa. Hän julkaisi Kreikan tieteen historian vuonna 1887, kreikkalaisen geometrian historian samana vuonna ja muinaisen astronomian historian vuonna 1893. Kuitenkin varsinaisen elämäntyönsä hän teki tupakkateollisuuden palveluksessa.

Tannery teki myös tärkeää työtä tunnettujen matemaatikkojen tekstien editoinnissa. Hän toimitti yhdessä C Henryn kanssa Fermat’n työt kolmessa osassa vuosina 1891 – 1896, Diofantoksen työt kahtena osana 1893 – 1895. Hän oli myös toimittajana Descartesin täydellisen tuotannon kahdentoista osan sarjassa, joka sitten ilmestyi 1897 – 1913.

Tannery kuoli 27. marraskuuta 1904 Pantinissa, Seine-St Denisissä, Ranskassa. Hänen vaimonsa Marie eli vielä vuoteen 1945 saakka ja hän julkaisi useita Tanneryn teoksia postuumisti varmistaen että hänen muistonsa elää.

Kuva: Wikipedia

This entry was posted in Descartes, Henkilöitä, Historiaa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s