Matematiikan historiassa tänään 14. tammikuuta

Tammikuun 14. päivänä vuonna 1978 kuoli itävaltalais-yhdysvaltalainen matemaatikko ja filosofi Kurt Gödel. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä loogikoista. Häntä on kuvattu ”suurimmaksi loogikoksi Aristoteleen jälkeen”. Parhaiten hänet tunnetaan epätäydellisyyslauseestaan (1931), joka mullisti matematiikan tutkimuksen.

Itävaltalainen Gödel vaikutti Euroopassa asuessaan Wienin piirissä, jossa filosofit ja luonnontieteilijät kiistelivät totuuden olemuksesta. Toisen maailmansodan alettua Gödel katsoi parhaimmaksi paeta natseja matkustamalla vaimonsa kanssa Venäjän ja Japanin kautta Yhdysvaltoihin. Uudessa kotimaassaan hän asettui New Jerseyn Princetoniin ja aloitti työt Institute for Advanced Studyssa. Gödel asui vaimonsa kanssa New Jerseyssä loppuelämänsä. Yhdysvalloissa Gödel vetäytyi omiin oloihinsa ja karttoi julkisuutta. Princetonin-vuosinaan Gödel ystävystyi Albert Einsteinin kanssa. Einstein hakeutui Gödelin seuraan ja piti tätä vertaisenaan.

Vaimo Adele Gödel vammautui 1977 eikä enää kyennyt laittamaan ruokaa miehelleen, ja siksi Gödel lakkasi syömästä, koska hän pelkäsi tulevansa myrkytetyksi. Hän kuoli 14. tammikuuta 1978 aliravitsemukseen. Kuollessaan hän painoi noin 30 kiloa.

Katso myös linkki.

Kuva: Wikipedia

This entry was posted in Gödel, Henkilöitä, Historiaa. Bookmark the permalink.

2 Responses to Matematiikan historiassa tänään 14. tammikuuta

  1. Pingback: Matematiikan historiassa 6. helmikuuta | Matematiikkaa

  2. Pingback: Matematiikan historiassa 28. huhtikuuta | Matematiikkaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s