Matematiikan historiassa 19. toukokuuta

Vuonna 1803 toukokuun 19. päivänä Pietarin tiedeakatemian vakinainen sihteeri Nicholas Fuss kirjoittaa Gaussille tarjoten hänelle paikkaa akatemiassa 2400 ruplan palkalla ja lisänä asunto jä lämpö. Titteli olisi hallituksen neuvonantaja vastaten everstiä armeijassa, puolen palkan eläke kahdenkymmenen vuoden palveluksesta ja täyden palkan eläke kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Myös hänen leskelleen ja lapsilleen maksettaisiin eläkettä riippuen hänen palveluksensa pituudesta. Gauss oli kieltäytyi kohteliaasti huhtikuun 3. päivänä tehdystä tarjouksesta ja nyt Fuss näyttää tarjoavan hänelle mahdollisuutta muuttaa mieltään muistuttamalla häntä “joistakin eduista jotka hän on mahdollisesti jättänyt huomioimatta.”

Kuva: Wikipedia

Vuonna 1910 toukokuun 19. päivänä maapallo kulki Halleyn komeetan pyrstön läpi, läheisin komeettakohtaaminen tiedossa olevan historian aikana. Tapahtumaa ennakoitiin hirvein odotuksin koska muutamia vuosia aikaisemmin astronomit olivat havainneet myrkyllistä syano-kaasua komeetassa. Niinpä pelättiin, että jos maapallo menee komeetan pyrsön läpi, kaikki kuolisivat. Astronomit selittivät kuitenkin, että kaasumolekyylit pyrstössä ovat niin heikkoja, ettei mitään pahoja vaikutuksia olisi havaittavissa. Kuitenkin panikoituneille myytiin “komeettapillereitä”. Toukokuun 20. päivänä, kun maapallo oli kulkenut pyrstön läpi, kaikki olivat hengissä, pillereillä tai ilman!

New York Timesin etusivu: HALLEY’S COMET BRUSHES EARTH WITH ITS TAIL, 350 amerikkalaista astronamia pitävät yövartiota; Koko yön jumalanpalveluksia monissa kirkoissa; vuoden 1881 hirveät ennustukset nousivat esiin komeetan pelon mukana.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s